Vad kan man som förälder göra för att hjälpa sitt barn med läsningen?

Fråga barnen om texten de läser, be dem berätta vad den handlar om och ställ följdfrågor. Här kommer  några artiklar, tidigare publicerade hos Barnens Bokklubb, om barn och läsning.


Väck läslusten med faktaböcker

 

”All pedagogisk konst är dålig konst, men all god konst är pedagogisk” skrev Lennart Hellsing i Tankar om barnlitteraturen år 1963. Och visst är han något på spåren? För vi vill ju att barnen ska få nya kunskaper, samtidigt som läsningen ska vara lustfylld. Hur ska man lösa det?”

 

Kloka Lennart Hellsing har i en intervju sagt att dikten ska aktivera själva livskänslan. Böcker och berättelser är alltså till för att väcka livslust och glädje hos läsaren – och precis så är det ju. Vad man inte får glömma är att faktaböcker inte är något undantag – de ska vara lika skön läsning som skönlitterära böcker. Själva ordet fakta ger kanske associationer till inlärning och resultat. Ja, allt det där som har med skolgång att göra. Men faktaböcker behöver inte handla om att till varje pris lära sig saker. En riktigt bra faktabok kan öppna världen för barnet, väcka nyfikenhet och förklara saker man funderat över men inte förstått. Egentligen är det kanske inte ens någon större skillnad på faktaböcker och andra böcker. För mindre barn är ju nästan allting nytt och inlärning sker hela tiden. För de riktigt små ger till och med en enkel pekbok ny och viktig information. Läs merimage001Hur står det till med läslusten?

Vad är läslust egentligen? Och hur ska man göra för att väcka den till liv? Vi sökte upp en barnboksexpert, en författare och en riktig bokslukare för att höra deras tankar och tips.

Experten
Lena Kjersén Edman, litteraturvetare, bibliotekarie och litteraturkritiker.
Vad är läslust för dig?
– Läslust, den brukar komma smygande. Jag kanske tjuvlyssnar på badstranden på några som ligger på en filt och pratar om en SÅ bra bok som de båda har läst – och måste då flytta min egen badfilt litet närmare så att jag kan höra vilken bok de talar om. Sedan ger jag mig inte förrän jag hittat just den boken på biblioteket.
– Jag älskar att få boktips från vänner och obekanta – och när jag ser någon som ivrigt läser en bok, då kan jag inte låta bli att fråga vilken bok det är och om den är bra. På det viset har jag fått inte bara boktips utan också nya läsvänner!

Minns du när du började känna läslust?
– Först var det ju spännande med alla bokstäverna – jag och min jämnårige kusin, vi var fem år, fick en sommar en bokstavsbild varje morgon när vi vaknade. Men den stora, stora, stora läslustsupplevelsen kom när jag som sexåring läste Pippi Långstrump. Jag blev så till mig så att jag skickade ett brev och ett fotografi av mig själv till Astrid Lindgren. Hon svarade och skrev att jag var allt litet lik Annika.

Har du några tips på hur man hittar läslusten?
– Om man är lite äldre tycker jag att man ska leta reda på en essä. Då blir man läspigg igen. Om man är lite yngre tycker jag att man ska se till att en vuxen läser högt minst halva boken – och sedan kan man inte låta bli att fortsätta läsa för att se hur det går. Och, såklart, den bok man läser tillsammans ska vara väldigt bra! Läs mer


Vad är egentligen en lättläst bok?

En del barn lär sig att läsa lätt som en plätt, medan andra får kämpa lite mer. Under själva inlärningsprocessen är det förstås viktigt att både bli läst för och att få tillgång till böcker som passar just nybörjarläsaren. Och glöm inte att fortsätta läsa högt för barnet – även efter att det lärt sig läsa. Det är en lång väg från att kunna läsa till att bli en rutinerad läsare.

Men hur ser den perfekta boken för nybörjarläsaren ut? Hur mycket text och bild ska den ha? Funkar det lika bra med en faktabok? Detta är de första litterära texterna barnet möter på egen hand, därför är det viktigt att det är en bra bok!

På marknaden finns ett gäng böcker som av förlagen beskrivs som lättlästa, lätta att läsa, extra lätta att läsa och liknande. Men här gäller det att se upp. Vissa böcker kan vid första anblicken verka lättlästa, men är långt ifrån just det.
Vi frågade några experter om hur en bok för nybörjarläsaren ska vara beskaffad. Läs mer