Nöjda och trötta, men fulla av positiv energi summerar vi vår LÄSFÖRSTÅELSEDAG som ett mycket lyckat inslag i Almedalsveckan. Vi hade fullsatta seminarier/diskussionspunkter och intressanta samtal. Mer info och bilder kommer!

Nedan ser du programmet för läsförståelsedagen.

Läsförståelsedagen tisdagen den 30/6 i Almedalen 2015

Vi har ett mycket spännande program och är särskilt glada över att Martin Schibbye gästar oss i morgonsoffan och berättar om vad läsningen betydde för honom under hans fångenskap och vad den betyder ur ett demokratiskt perspektiv.

Besök oss på Biblioteket om du är intresserad av ungas läsförståelse och läsning på olika sätt.

8.30 – 9.00 Läsningens betydelse – är läsförståelsen hos unga viktig för ett demokratiskt samhälle?

Läsförståelsen hos unga minskar i oroande takt. Tre författare samtalar om hur de ser på utvecklingen och varför läsförståelse och läsning inte bara är viktigt utan också berikar individens liv.

Deltagare: Martin Schibbye, journalist och författare, Karolina Ramqvist, författare, Martin Widmark, författare och lärare.

Vi bjuder besökare på frukost.

10.00 – 10.45 God läsförståelse – en förutsättning för framtiden

En god läsförståelse är grunden för att klara studier på universitet och högskola. Universitetslärare har slagit larm om att allt fler studenter har problem med att förstå vad de läser. Vad betyder det för svenska studenter i internationell konkurrens? Och vad bör man göra åt problemet?

Deltagare: Erik Blom, elev, Skolkommissionen. Magnus Oskarsson, nationell projektledare PISA, Mittuniversitetet.

11.00 – 11.45 Serietidningar – är bilder viktiga för barns läsförståelse?

Läsförståelsen hos eleverna i Sverige minskar, men tecknade serier är populära. Många lärare använder bilden som ett verktyg i läsundervisningen. Kan seriemagasinen användas för att öka läsförståelsen? Eller är serierna det goda läsandets motsats?

Deltagare: Martin Widmark, författare, lärare, En läsande klass. Melinda Galaczy, lärare, Södervångskolan. Josefin Svenske, serietecknare, kulturproducent, Kolik förlag. Lennart Schultz, kommunikationsansvarig Pressbyrån 

14.00 – 15.00 Hur gick det med politikernas löften om att vända den sjunkande läsförståelsen hos eleverna?

Det handlar om elevernas framtid och att vara en del av en levande demokrati. Vad har gjorts två år efter chocksiffrorna från PISA-undersökningen? Vi ställer riksdagspartierna mot väggen när det gäller elevernas läsförståelse.

Deltagare: Gustav Fridolin, utbildningsminister, Miljöpartiet. Annika Eclund, skolpolitisk talesperson, Kristdemokraterna. Ulrika Carlsson, skolpolitisk talesperson, Centerpartiet. Christina Örnebjär, riksdagsledamot, Folkpartiet. Camille Waltersson-Grönvall, skolpolitisk talesperson, Moderaterna. Lena Hallengren, skolpolitisk talesperson, Socialdemokraterna. Freddy Grip, lärare, Vänsterpartiet.

15.10 – 15.30 Samarbete mellan skola och bibliotek ger elever läsglädje

Läslust är en förutsättning för att öka läsförståelsen hos skolans elever. Hur kan man förmå eleverna att utveckla sitt läsande samt få dem att verkligen tycka om att läsa? Gråboskolan i Visby presenterar deras koncept med Läsmedaljer vilket lett till utvecklad läsning hos eleverna.

Deltagare: Carina Norderäng, Skolbibliotekarie, Gråboskolan. Eva Gutenwik, Rektor, Gråboskolan. Martin Widmark, Författare

Läsförståelsedagen 2015 sker i samarbete med Almedalsbiblioteket och Pressbyrån AB.

Almedalen 2015_program utskriftsvänlig pdf

 

Ulrika Wendéus